Kokil kalıp, özel kalite demir yada çelikten yapılan ve içine birden çok döküm yapılabilme özelliğine sahip kalıplara kokil kalıp adı verilir. Kokil kalıba döküm yöntemi pahalı bir yöntem olduğu için daha çok seri üretimler için tercih edilmekle beraber, karmaşık ve küçük parçaların dökümünde yüksek derecede kaliteli bir sonuç vermektedir..
Savurma döküm; Erimiş metal ve alaşımların farklı yüzeyler etrafında dönen kalıplara dökülmesiyle gerçekleştirilen döküm tekniğidir.Bu döküm tekniğinde merkezkaç kuvvetinin oluşturduğu basınç, metalin kalıp duvarlarına homojen bir şekilde dağılmasını ve parçanın şeklini almasını sağlar.
2005 yılı verilerine göre dünya alüminyum üretiminin %42′ye yakın bir bölümü alüminyum döküm alaşımları şeklinde gerçekleşmiştir (15 milyon ton). Bu miktarın %66′lık bir kısmı ise basınçlı döküm ile parça haline dönüştürülmüştür (10 milyon ton). geri kalan kısım kokil, kum kalıba döküm alçı kalıba döküm ve diğer yöntemlerle parça şekline dönüştürülmüştür.
Döndürme kalıpları hacim kalıpları adı verilen kalıplardır. Kalıbın içi ürünün dış formu olup, ürün bu yüzeye sıvanarak kalıbın iç şeklini alır. Hammadde üretim sırasında fırında eridiğinden; kalıbın et kalınlığı ısı transferini engellemeyecek kadar kalın olmalıdır.
Kum, savurma (santrifuj) ve kokil kalıp dökümü
Fosfor bronzu alaşımları dökümü
Yüksek kurşunlu kalay bronzu alaşımları dökümü
Alüminyum bronz alaşımları dökümü
Mangan bronz alaşımları dökümü
Bronz su pompaları ve fan dökümleri
Bronz burçlar savurma ve kum döküm yöntemi ile imal edilir. Yatak, burç ve dişli imalinde kullanılır. Makinanın ömrünü uzatır. Arıza ve bakımı asgariye indirir.
ok iyi kaydırma özelliğine sahip, yumuşak, aside dayanıklı, kötü yağlama şartlarına uygun su ile yağlamada iyi özellik gösteren bir malzemedir.Düşük devirli ve yüksek yüzey basıncına tabi yataklar, su pompaları krozyona dayanıklı armatürler, motor biyrl kolu ve soğuk hadde yataklarında.