Mevcut döküm metodları şu şekildedir:
Serbest (Basınçsız) Döküm:
Ergimiş metal; kalıp boşluğu oluşturulmuş bir kalıba serbest bir şekilde basınçsız döküm yapılır. Kalıp metalden yapılmış ise "kokil döküm" olarak , kalıp kumdan oluşturulmuş ise "kum döküm" olarak , kalıp alçıdan oluşturulmuş ise "alçı döküm" olarak adlandırılır. Genelde boyutsal olarak basınçlı döküm yöntemleri ile üretilmesi uygun olmayan ürünler için tercih edilir. Basınçlı dökümlere göre daha kötü yüzey elde edilir.
Alçak Basınçlı Döküm:
Bu yöntemde metal düşük bir basınçla kalıp boşluğuna dökülür. Bu yöntem için kauçuk ve silikon içeren bir karışımdan yapılan kalıp kullanılır. Kalıp dönerken içine dökülen ergimiş metal merkezkaç kuvveti etkisiyle basınçlanır. Piyasada "lastik döküm" veya "savurma döküm" olarak da bilinir. Az adetli dökümler için kalıp maliyetinin düşük kalması ve ilk ürünün alınmasının enjeksiyon metoduna göre daha kısa sürede gerçekleşmesi sebebiyle yoğun olarak tercih edilir.
Basınçlı Döküm (Enjeksiyon):
Bu yöntemde ergimiş metal , sıcak iş takımlarından yapılmış enjeksiyon kalıplarına yüksek basınçlı olarak dökülür. En düzgün yüzey ve ölçü hassasiyeti bu metodla elde edilir. Kalıp maliyetlerinin yüksek olması sebebiyle bu metod seri üretim için uygundur.